Як американська технологія з ШІ Maven допомагає ЗСУ бачити картину поля бою — NYT

Проєкт Пентагону Maven допомагає силам оборони України воювати з росією. Технологія зі штучним інтелектом обробляє переміщення російських військ і прогнозує, куди ворог може вдарити. Але війна в Україні показала американцям, наскільки обмежені поки що є технології. Про це у своїй статті написали журналісти The New York Times, AIN.UA переклав і публікує найцікавіше звідти.

  • Шість років тому Google підписав контракт вартістю $9 млн на створення ШІ-інструмента, який би допоміг військовим виявляти потенційні цілі на полі бою за допомогою відеозаписів із дронів. Через спротив співробітників компанії здійнявся скандал, і техногігант вийшов із проєкту. Але Maven не зник, його просто передали іншому підряднику.
  • Над проєктом працювали майже 50 фірм від Вірджинії до Каліфорнії. Але одна компанія стала найуспішнішою в цьому — Palantir (вона також допомагатиме розміновувати Україну та модернізувати українські школи). Вони змогли зібрати усі дані докупи, адже фокусуються на організації та візуалізації величезних масивів даних.
  • Уряд США розгорнув ранні версії Maven, засновані на технології Palantir під час пандемії COVID-19, і операції з евакуації Кабула для координації ресурсів і відстеження готовності. Проєкт обробляв потік даних, які не могли швидко обробити люди. 
  • Повномасштабна війна в Україні стала полігоном для випробування проєкту та інших технологій. NYT оповідає історію, як після широкомасштабного вторгнення росії високопоставлений американський військовий зустрівся з одним із найвищих генералів України на польському кордоні та показав можливості Maven.
  • Видання стверджує, що американці знали про пересування українських військ більше, ніж сам генерал. І оскільки президент США Байден заборонив опосередковано брати участь у війні, Штати могли надати лише «картину поля бою, що змінюється».
  • Але надана Україні версія не мала «найчутливіших» американських розвідданих. Тож українці створили щось типу «тіньового проєкту Maven», використовуючи комерційні супутникові компанії Maxar та Planet Labs, а також дані з Twitter, Telegram, Instagram. А пізніше знімки донів та геолокаційні дані з телефонів російських солдатів.

Як проявила себе технологія

Як пише NYT з посилання на польових командирів, ця інформація допомогла Україні націлити російську артилерію. Але початкова надія, що картина поля бою буде надходити до солдатів в окопах, підключених до телефонів або планшетів, не виправдалася.

  • Поки що результати неоднозначні. З одного боку, генерали та командири отримали новий спосіб скласти пересування і комунікації військ рф в одну велику та зручну картину. З іншого, американський досвід в Україні підкреслив, наскільки важко «доставити дані 21-го століття в окопи 19-го».
  • Напад росії на Україну показав американцям, що можливості технологій небезмежні. І що здатність України відбити вторгнення, ймовірно, більшою мірою залежить від відновлення поставок основних видів озброєнь і боєприпасів, особливо артилерійських снарядів.
  • Помітно те, що росія швидше, ніж очікувалось, адаптується до технологій, що дає захід. Якщо у перші роки війни вони фактично не користувалися системами РЕБ, то зараз нею глушать не тільки безпілотники, а й ракети HIMARS.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук